Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Legnicy

Dieta po zabiegu usunięcia migdałków

Migdałki stanowią istotną barierę ochronną organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, które wnikają do ustroju drogą pokarmową oraz oddechową. W przypadku przewlekłego zapalenia , nawracających infekcji lub przerostu migdałków, zaleca się ich usuniecie. Najczęstszymi powikłaniami po zabiegu usunięcia migdałków są dolegliwości bólowe, które nasilają się w trakcie połykania. Pojawić się może obrzęk łuków podniebnych i języczka oraz krwawienie z gardła i nosa. Zdarza się również stwierdzenie stanu zapalnego w obrębie ucha środkowego, uczucie zatkanego nosa a nawet chwilowa zmiana barwy głosu. Stwierdza się również u chorych występowanie nudności i wymiotów. Wymienione powikłania mogą stanowić przyczynę do wystąpienia trudności w spożywaniu pokarmów co ma istotny wpływ na komfort życia pacjenta.

W związku z powyższym zaleca się wprowadzenie odpowiedniej diety, która pozwoli wyeliminować niedogodności o których mowa wyżej, jak również zmniejszy ryzyko krwawień i skróci czas rekonwalescencji po zabiegu.

Bezpośrednio po zabiegu, pacjenci zazwyczaj odmawiają przyjmowana jakichkolwiek pokarmów, należy wówczas , w celu wyeliminowania odwodnienia organizmu, koniecznie pamiętać o podawaniu napojów a następnie zastosowanie odpowiedniej diety:

 

Zaleca się:

 

  • 4 godziny po zabiegu podawać pacjentowi chłodną wodę, rumianek lub herbatę ( pacjent powinien pić płyny małymi łyczkami),

  • w drugim dniu po zabiegu podawać choremu pokarmy w formie płynnej i miękkiej- odżywianie takimi produktami, w zależności od stanu pacjenta , może trwać do 7 dni. W tym okresie chory powinien spożywać dietę papkowatą łatwo strawną ze zwiększoną ilością białka i energii tj.:

    - pieczywo pszenne ( sucharki ) rozmoczone w herbacie lub mleku,

    - serki naturalne i jogurty ( z wykluczeniem owocowych -owoce są przeciwwskazane ze względu na zawarty w nich kwas ).

    - banany, naturalnie jeżeli pacjent toleruje te owoce,

    - rzadkie budynie ,

    - kasze i płatki owsiane w postaci kleików sporządzanych na wodzie lub mleku z dodatkiem masła,

    - wysokogatunkowe wędliny zmielone w postaci papek,

    - pasty mięsne, mięsno jarzynowe, jajeczne, twarogowe,

    - warzywa zmiksowane w postaci zup z dodatkiem mięsa i 30 % śmietanki,

    - warzywa w postaci przecierów,

    - puree ziemniaczane z mlekiem i masłem,

    - jajecznica z masłem sporządzona na parze, jajo w koszulce,

    - do potraw w celu wzbogacenia o białko i energię dodawać mleko w proszku, masło oliwę z oliwek bądź inne oleje oraz specjalne preparaty białkowe np. Protifar,

    - do picia podawać napar z siemienia lnianego, który ma działanie gojące i łagodzące

 

Przeciwwskazane jest podawanie :

 

  • potraw smażonych,

  • napojów i potraw gorących,

  • produktów twardych, które mogą podrażnić gardło i spowodować krwawienie

  • potraw zawierających duże ilości tłuszczu,

  • produktów powodujących wzdęcia ( cebula, czosnek, papryka, ogórki, kapusta ),

  • potraw o kwaśnym, ostrym oraz słonym i bardzo słodkim smaku,

  • owoców cytrusowych,

  • pomidorów, kiszonych ogórków i kapusty,

  • drażniących przypraw ( pieprz , papryka ostra, chili itd.),

  • napojów gazowanych,

  • przez okres 7 dni nie zaleca się mycia zębów pastą, w tym celu używać samej wody.

 

Okres rekonwalescencji po zabiegu trwa do 2 tygodni. Po tym czasie zaleca się przechodzenie do pokarmów o bardziej stałej konsystencji: pulpety mięsne, risotto z sosem, makarony z sosem , ryż na mleku na gęsto,potrawka z warzywami itp. . Po ustąpieniu objawów ze strony gardła należy stopniowo powracać do posiłków o normalnej konsystencji.

 

 

Opracowała:

dyplomowana dietetyczka

kierownik sekcji żywienia

Zdzisława Wiśniewska